Physics WAEC Past Questions

Physics Past Questions and Answers 2021

Physics WAEC Past Questions – Are you preparing to write Waec this year? have you gotten the Physics WAEC Past Questions? if not, then your preparation is not complete. We bring you Physics WAEC Past Questions to guide you for your exams and help you get the desired success and score good grades for the exams. The good news is that you can now download and get the past question to study for your exams without having to spend so much.

Physics is one of the most important science subjects in the secondary school system and it is a compulsory subject as long as university admission requirement is concerned. Without a credit pass in physics, candidates who want to study any of the science oriented courses in the university will obviously have to write the examination a second time to score a minimum of ‘C’ in physics to be eligible for admission into any university of his choice.

It is a necessity that you prepare well for this examination so you can achieve the desired success. therefore, you need to have a copy of Physics WAEC Past Questions to use and prepare adequately for the exams. We will explain what it is all about, how it is patterned to suit your demand and the easiest way to download or get it.

Physics WAEC Past Questions

Physics WAEC Past Questions Patterned

Normally, the Physics WAEC Past Questions comes in two forms. there is a multiple-choice question pattern which is the objectives and the theory part. We have made it very easy for you. we bring all the questions for many years and put them together but we indicate the specific years of their occurrence. We provide the correct answers in order to save your time. All you need to do is to devote quality time to study the Physics WAEC Past Questions and watch yourself change the narrative by scoring better than you expected in the examination.

Why You Need Physics WAEC Past Questions

It is widely known that Physics WAEC Past Questions has three aspects or papers which are paper one, two and three. The content and pattern of each of these papers can only be obtained through the past question papers and the importance of such past question papers cannot be overemphasized.

It will expose you to the questions that have been asked years back as most of those questions and answers get repeated every year while some will just be rephrased. So if you don’t have a copy of this past question, then you are losing out.

  1. It, however, provides useful information about the types of questions to expect and helps you prevent unpleasant surprises.
  2. You will be able to detect and answer repeated questions quickly and easily.
  3. You will be able to find out the number of questions you will see in the exams.

Physics WAEC Past Questions Sample

In other to know that we are giving out the WAEC Physics Past Questions Pdf Format, we have decided to give you some free samples as proof of what we said earlier.

1. Which electrical device does the diagram above illustrate?

(a) a.c. generator

(b) a.c. motor

(c) d.c generator

(d) d.c motor

ANSWER: A

2. A simple barometer is constructed using a liquid Q1 of density 16.2g/cm3. Calculate the least length of the tube to be used to measure pressure of 1.5 atmospheres. (Density of mercury = 13.6g/cm3, 1 atmosphere = 76.0cm of mercury)

(a) 1358 mm

(b) 957 mm

(c) 760 mm

(d) 638 mm

ANSWER: D

3. A bar AB is balanced horizontally on two knife edges as illustrated in the diagram above. Determine the weight of the bar.

(a) 10.0 N

(b) 20.0 N

(c) 40.0 N

(d) 50.0 N

ANSWER: C

4. To obtain a virtual, erect and magnified image from a thin converging lens, an object must be placed

(a) Between the focus and the lens

(b) at the focus

(c) between the focus and twice the focal length

(d) beyond twice the focal length

ANSWER: D

5. The diagram above represents a transverse travelling wave. Which two points are 180o out of phase?

(a) A and E

(b) B and D

(c) C and F

(d) D and H

ANSWER: D

6. Two objects P and Q of masses 100 kg and 20 kg respectively are 1.2 m apart on a horizontal surface. Calculate the net gravitational force acting on Q. (G=6.67 x 10-1 Nm2kg-2)

(a) 1.11 x 10-7 N towards P

(b) 1.11 x 10-7 N towards Q

(c) 9.26 x 10-8 N towards P

(d) 9.26 x 10-8 N towards Q

ANSWER: D

7. The primary of a transformer has 100 turns and its secondary has 200 turns. If the voltage at the primary is 100 V. determine the voltage at the secondary

(a) 50 V

(b) 100 V

(c) 200 V

(d) 400 V

ANSWER: C

8. In the diagram illustrated above, a block of mass M is at rest on a plane inclined at an angle θ to the horizontal. As θ increases, the velocity ratio of the plane

(a) Increases

(b) decreases

(c) remain the same

(d) decreases and later increases

ANSWER: A

9. When the speed of a car is halved, is kinetic energy is

(a) Doubled

(b) quartered

(c) halved

(d) quadrupled

ANSWER: B

10. A wire of length 400cm is stretched between two fixed pointed. When plucked its fundamental frequency is 150 Hz. Calculate the speed of the wave produced.

(a) 250 ms-1

(b) 625 ms-1

(c) 1200 ms-1

(d) 1500 ms-1

ANSWER: C

11. The diagram above illustrates a waveform. Determine the number of wavelengths in it.

(a) 4

(b) 3½

(c) 2½

(d) 2

ANSWER: C

12. A resistor with fixed resistance value is called a

(a) Resistance box

(b) standard resistor

(c) shunt

(d) multiplier

ANSWER: B

13. Which of the following statements is not an advantage of an alkaline accumulator?

(a) The electrolyte does not need attention

(b) it can be recharged

(c) it has low internal resistance

(d) it has a much longer life than lead-acid accumulator

ANSWER: A

14. The diagrams above illustrate the wire connections to a three-pin plug. The wires P, Q and R respectively are:

(a) Live, neutral and earth

(b) neutral, earth and live

(c) earth, live and neutral

(d) earth, neutral and live

ANSWER: A

15. Which of the following statement about, parallel plate capacitors is/are correct? I. Capacitance of the capacitor is inversely proportional to the distance between the plates II. Capacitors can filter a, c, signals from d, c, III. Capacitors can store charges.

(a) I only

(b) I and II only

(c) II and III only

(d) I, II and III

ANSWER: C

16. A circuit contains three ammeters A1, A2 and A3 with readings of A2 and A3 shown as indicated in the diagram. Determine the reading of A1.

(a) 2 A

(b) 3 A

(c) 5 A

(d) 8 A

ANSWER: B

17. Which of the following statements about magnetic lines of force is not correct? They

(a) Pass through even non-magnetic materials

(b) run from the north pole to be shorted

(c) are in a state of tension and tend to be shored

(d) intersect one another.

ANSWER: A

18. In which of the following activities is an induction coil not useful?

(a) Investigation of high voltages

(b) Study of electric discharge

(c) Operation of X-ray tubes

(d) A.C. power transmission

ANSWER: D

19. In a series R-L-C circuit, R=10Ω, X = 4Ω and XL = 9Ω. The impedance of the circuit is

(a) 4.1Ω

(b) 5.0Ω

(c) 10.8Ω

(d) 11.2Ω

ANSWER: D

20. A student uses two compass needles to investigate the magnetic field around a bar magnet. Which of the following diagrams show the correct directions of the needles?

21. Which of the following particles may be emitted in a process of natural radioactivity?

(a) α=particles and β-particles

(b)α-particles and X-rays

(c) β-particles and X-rays

(d) λ-rays and X-rays

ANSWER: B

22. Which of the following situations is photoelectric effect employed? I. Automatic devices for switching on light at dusk II. Automatic doors in departmental stores III. Automatic devices for switching on air conditioners IV. Automatic voltage stabilization

(a) I, II and IV only

(b) I, III and IV only

(c) III and IV only

(d) I and II only

ANSWER: A

23. Which of the following radiations has the longest wavelength?

(a) Gamma ray

(b) Radio wave

(c) Infrared ray

(d) X-ray

ANSWER: B

23. In which of the following fields is radioisotopes not used?

(a) Medicine

(b) Oil industry

(c) Agriculture

(d) Weather forecast

ANSWER: D

24. A nuclide is represented by 7032B. Determine its neutron-proton ratio

(a) 0.5

(b) 0.8

(c) 1.2

(d) 1.5

ANSWER: C

How to Buy

The complete Physics WAEC Past Questions with accurate answers is N2,000.

Delivery Assurance

How are you sure we will deliver the past question to you after payment?

Our services are based on honesty and integrity. That is why we are very popular.

For us (ExamsGuru Team), we have been in business since 2012 and have been delivering honest and trusted services to our valued customers.

Since we started, we have not had any negative comments from our customers, instead, all of them are happy with us.

Our past questions and answers are original and from the source. So, your money is in the right hands and we promise to deliver it once we confirm your payment.

Each year, thousands of students gain admission into their schools of choice with the help of our past questions and answers.

7 Tips to Prepare for Physics Exams

  1. Don’t make reading your hobby: A lot of people put reading as a hobby in their CV, they might be right because they have finished schooling. But “You” are still schooling, so reading should be in top priority and not as a hobby. Read far and wide to enhance your level of aptitude
  2. Get Exams Preparation Materials: These involve textbooks, dictionaries, Babcock University Post UTME Past Questions and Answers, mock questions, and others. These materials will enhance your mastery of the scope of the exams you are expecting.
  3. Attend Extramural Classes: Register and attend extramural classes at your location. This class will not only help you refresh your memory but will boost your classroom understanding and discoveries of new knowledge.
  4. Sleep when you feel like: When you are preparing for any exams, sleeping is very important because it helps in the consolidation of memory. Caution: Only sleep when you feel like it and don’t oversleep.
  5. Make sure you are healthy: Sickness can cause excessive feelings of tiredness and fatigue and will not allow you to concentrate on reading. If you are feeling as if you are not well, report to your parent, a nurse, or a doctor. Make sure you are well.
  6. Eat when you feel like it: During the exam preparation period, you are advised not to overeat, and to avoid sleep. You need to eat little and light food whenever you feel like eating. Eat more fruits, drink milk and glucose. This will help you to enhance retention.
  7. Reduce your time on social media: Some people live their entire lives on Facebook, Twitter, WhatsApp, Messenger chat. This is so bad and catastrophic if you are preparing for exams. Try and reduce your time spent on social media during this time. Maybe after the exams, you can go back and sleep in it.

If you like these tips, consider sharing them with your friends and relatives. Do you have a question or comments? Put it on the comment form below. We will be pleased to hear from you and help you score as high as possible.myPastQuestion.com.

We wish you good luck!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*