Chemistry WAEC Past Questions Pdf

Physics Past Questions and Answers 2021

Chemistry WAEC Past Questions PDF – Getting this past question will help you score higher than your competitors. It will expose you to the questions that have been asked previously as those questions and answers get repeated every year and if you don’t have a copy of this past question, then I am afraid, you are missing out.

We only sell original Chemistry WAEC Past Questions Pdf. This means that you are going to receive these past questions via your email address or WhatsApp once you have paid for them. It is going to be in softcopy, you can either choose to download it and read it with your Android phone or laptop at your convenience – wherever and whenever. See more details on why you should buy the Chemistry WAEC Past Questions Pdf how to make payments and other important information below.

Chemistry WAEC Past Questions Pdf

Why you need Chemistry WAEC Past Questions Pdf

Past questions help you understand which area of the questions is more important than others. In doing so, you spend more time on the questions that are more important and give you more marks than others. This technique can help you if you have limited time.

Chemistry WAEC Past Questions Pdf Pattern

Chemistry WAEC Past Questions PDF is in a multiple-choice question pattern and essay. We have made it very easy for you. We bring all the questions for many years and put them together but we indicate the specific years of their occurrence. We provide the correct answers to save you time. All you need to do is devote quality time to studying the Chemistry WAEC Past Questions PDF and watch yourself change the narrative by scoring better than you expected in the examination.

Chemistry WAEC Past Questions Pdf Sample

To know that we are giving out the original Chemistry WAEC Past Questions PDF, we have decided to give you some free samples as proof of what we said earlier.

1. Copper metal will react with concentrated trioxonitrate (V) acid to give?
  • A. Cu(NO3)3 + NO + N2O4 + H2O
  • B. Cu(NO3)2 + NO + H2O
  • C. CuO + NO2 + H2O
  • D. Cu(NO2)3 + NO2 + H2O

ANS: D

2. Equilibrium is said to be attained in reversible reaction when
  • A. All the reactants have been used up
  • B. All the products have been formed
  • C. There is no further change in temperature
  • D. The rates of the forward and backward reactions are equal
  • E. the rate of formation of the products decreases with time

ANS: D

3. An acid present in proteins is
  • A. lactic acid
  • B. amino acid
  • C. propanoic acid
  • D. palmitic acid
  • E. stearic acid

ANS: B

4. The following are uses of sulphur except
  • A. manufacture of tetraoxosulphate (VI) acid
  • B. Prevention of the growth of fungi
  • C. vulcanisation rubber
  • D. manufacture of dyes
  • E. coating of steel to prevent rusting

ANS: E

5. The reaction represented by the equation NaOH(aq) + HCI(aq) → NaCI(aq) + H2O(/)
  • A. is a double decomposition
  • B. is a neutralisation
  • C. is reversible
  • D. is usually catalysed
  • E. attains equilibrium after a few seconds

ANS: B

6. Which of the following compounds is aromatic?
  • A. Benzene
  • B. Cyclobutane
  • C. Cyclopentane
  • D. Hexane
  • E. Ethene

ANS: A

7. Which of the following does not affect the rate of a chemical reaction?
  • A. Addition or presence of a catalyst
  • B. Size of the reacting particles
  • C. The enthalpy change for the reaction
  • D. Concentration of the reactants
  • E. Temperature at which the reaction is carried out

ANS: C

8. Which of the following does not affect the rate of a chemical reaction?
  • A. Addition or presence of a catalyst
  • B. Size of the reacting particles
  • C. The enthalpy change for the reaction
  • D. Concentration of the reactants
  • E. Temperature at which the reaction is carried out

ANS: C

9. Given that 32.0g sulphur contains 6.02 x 10 23 sulphur atoms how many atoms are there in 2.70g of aluminium? {Al = 27, S =32}

  • A. 6.02 x 10 23
  • B. 3.01 x 1022
  • C. 6.02 x 1022
  • D. 5. 08 x 1022
  • E. 3.01 x 1022

ANS: C

10. The empirical formula of a hydrocarbon containing 0. 12 mole of carbon and 0.36 mole of hydrogen is
  • A. CH2
  • B. CH3
  • C. C2H2
  • D. C2H4
  • E. C2H6

ANS: B

11. A salt which loses mass when exposed to air is
  • A. hygroscopic
  • B. deliquescent
  • C. efflorescent
  • D. fluorescent
  • E. effervescent

ANS: C

12. Detergents are better than soaps for laundry because
  • A. detergents are synthetic while soaps are not
  • B. detergents are more soluble in water than soaps
  • C. scum is precipitated when soaps are used with hard water but not with detergents
  • D. soaps from soluble salts with ions causing hardness of water while detergents do not
  • E. soaps are in bars while detergents are in powder form

ANS: C

13. Which of the following is used as an anaesthetic?
  • A. CHI3
  • B. CHCI3
  • C. CH3OH
  • D. C2H5OH
  • E. CHBr3

ANS: B

14. Which of the following types of hybridization gives rise to tetrahedral molecules?
  • A. sp
  • B. sp2
  • C. sp3
  • D. sp3d
  • E. sp3d2

ANS: C

15. Which of the following is a neutral oxide?
  • A. Nitrogen (IV0 oxide
  • B. Carbon (IV) oxide
  • C. Sulphur (IV) oxide
  • D. Phodphoorus (IV) oxide
  • E. Nitrogen oxide

ANS: E

16. Which of the following statements is not correct?
  • A. Carbon exhibits allotropy
  • B. Sulphur exhibits allotropy
  • C. Chlorine exhibits allotopy
  • D. Nitrogen is a gas
  • E. Argon is a noble gas

ANS: C

17. The following are uses of radioactive isotopes except for
  • A. sterilisation of medical equipment
  • B. tracing reaction paths
  • C. dating elements
  • D. radiography
  • E. determining equilibrum positions

ANS: E

18. The main characteristic feature of transition metals is that they
  • A. have the same atomic size
  • B. are reducing agents
  • C. from ions easily
  • D. have variable oxidation states
  • E. are highly electropositive

ANS: D

19. The following are heavy chemicals except
  • A. tetraoxosulphate (IV) acid
  • B. caustic soda
  • C. sodium trioxocarbonate (IV)
  • D. ethene
  • E. dyes

ANS: E

20. What quantity of silver is deposited when 96500C of electricity is passed through a solution containing silver ions? (Ag = 108, 1F = 96500C)
  • A. 1.08g
  • B. 40g
  • C. 10,.8g
  • D. 21.6g
  • E. 108g

ANS: E

21. Bubbling of carbon (IV)oxide into calcium hydroxide solution results in the formation of
  • A. CaCO3
  • B. CuCO3
  • C. ZnCO,sub>3
  • D. Na2CO3
  • E. MgCO3

ANS: A

22. Which of the following is not decomposed by heat?
  • A. CaCO3
  • B. CuCO3
  • C. ZnCO,sub>3
  • D. Na2CO3
  • E. MgCO3

ANS: D

23. Which of the following is not true of the rusting of iron?
  • A. Rusting is a reduction process
  • B. Rusting of iron takes place in the presence of oxygen and moisture
  • C. the rust formed is reddish brown
  • D. the major constituent of rust is hydrated iron (lll) oxide
  • E. rusting is similar to burning

ANS: A

24. Which of the following is not true of the rusting of iron?
  • A. Rusting is a reduction process
  • B. Rusting of iron takes place in the presence of oxygen and moisture
  • C. the rust formed is reddish brown
  • D. the major constituent of rust is hydrated iron (lll) oxide
  • E. rusting is similar to burning

ANS: A

25. What volume of oxygen will be left unreacted when a mixture of 100cm3 of hydrogen and 200cm,sup>3,/sup> of oxygen are exploded in a eudiometer?
  • A. 300cm3
  • B. 200cm3
  • C. 150cm3
  • D. 100cm3
  • E. 50cm3

ANS: C

26. How many isomers can be obtained from C4H10?
  • A. o
  • B. 1
  • C. 2
  • D. 3
  • E. 4

ANS: C

27. Water gas is a mixture of?
  • A. CO2 and H2
  • B. CO and H2O
  • C. CO2 and CO
  • D. CO and N2
  • E. CO and H2

ANS: E

28. Which of the following metals cannot extracted from its ore by using carbon (ll) oxide as the reducing agent?
  • A. Cu
  • B. Zn
  • C. Al
  • D. Pb
  • E. Fe

ANS: C

29. Which of the following is not a naturally occurring iron ore?
  • A. FeCl2
  • B. Fe2O3O3
  • C. Fe2O3
  • D. FeCO3
  • E. FeS2

ANS: A

30. Which of the following equations represents the reaction of chlorine with hot concentrated sodium hydroxide solution?
  • A. 2KOH+CI2 → KCIO + KCI + H2O
  • B. 4KOH + 2CI → 4KCI + 2H2O + O2
  • C. 6KOH + 3CI2 → KCIO3 + 5KCI + 3H2O
  • D. 2KOH + CI2 → 2KCI + H2O2
  • E. KOH + 2CI2 + H2O → KCI + 3HCI + O2

ANS: C

31. Aqueous sodium trioxocarbonate (IV) solution is alkaline because
  • A. acid from which it is formed is strong
  • B. sodium is an alkali metal
  • C. sodium trioxocarbonate (IV) is decomposed by water
  • D. sodium trioxocarbonate (lV) is stable to heat
  • E. sodium triocarbonate (IV) is hydrolysed in water

ANS: E

32. Which of the following correctly explains why iodine crystals change directly into the gaseous state when heated?
  • A. lodine crystals sublime
  • B. lodine atoms are held together by strong forces
  • C. lodine molecules are held together by weak forces
  • D. lodine molecules are covalent
  • E. lodine is a solid at room temperature

ANS: C

33. Which of the following is a waste product in the Solvary Process for the manufacture of sodium trioxocarbonate (IV)?
  • A. Ammonium chloride
  • B. Brine
  • C. Limestone
  • D. Calcium oxide
  • E. Calcium chloride

ANS: E

34. When copper (ll) chloride solution is treated with excess aqueous ammonia, a deep blue solution results This is due to the presence of
  • A. (CuNH4)3+ ions
  • B. (CuCI4)2-ions
  • C. [Cu(OH)4]2- ions
  • D. Cu(H2-O)42+ IONS
  • E. [cU(NH3)4] ions

ANS: E

35. The complex salt formed when aluminium dissolves in sodium hydroxide solution is
  • A. Na3AI(OH)4
  • B. Na2AI(OH)3
  • C. NaAI(OH)3
  • D. Na4AI(OH)4
  • E. NaAI(OH)4

ANS: E

36. The reaction represented by the equation C(s) + H2O(l) → CO(s) + H 2(s) was carried out at 27oC if the enthalpy change was + 4500 J and the entropy change was + 12J, what was the free energy change? (∆G = ∆H – T∆S)
  • A. – 4176 J
  • B. +4176 J
  • C. – 900 J
  • D. + 900 J
  • E. +8100 J

ANS: D

37. During the electrolysis of dilute tetraoxosulphate (VI) acid solution 0.05 mole of electrons were passed what volume of gas was produced at the anode? (Gaseous molar volume = 22. 4dm3 at s.t.p)
  • A. 0.224 dm3
  • B. 0.280 dm3
  • C. 0.560 dm3
  • D. 2.24 dm3
  • E. 22.4 dm3

ANS: B

38. The major raw material in a plastic industry is
  • A. ethanol
  • B. sulphur
  • C. methylethanoate
  • D. ethene
  • E. ethane

ANS: D

39. Which of the following reactions represents the laboratory preparation of hydrogen?
  • A. C(s) + H 2 O(l) → CO(g) + H2(g)
  • B. 2Na(s) + 2H2O(l) → 2NaOH(aq) + H2(g)
  • C. Zn(s) + 2HCI(aq) → ZnCI2(aq) + H2(g)
  • D. Cu(s) + H2O(l) → CuO(s) + H2(g)
  • E. 2AI(s) + 3H2O(l) → Al2O3(s) + 3H2(g)

ANS: C

40. Which of the following statements best explains cracking ? It is a process
  • A. in which an alkene adds on itself repeatedly to form long chain polymers
  • B. in which large hydrocarbon molecules are broken into smaller units
  • C. for measuring theoctane number of petrol
  • D. in which carbon chain results in a zigzag arrangement
  • E. in which aromatic hydrocarbons are produced

ANS: B

41. 120cm3 of hydrogen were sparked with 60cm 3 of oxygen at 110oC. What was the volume of stream produced? The equation for the reaction is 2H2(g) + O2(g) → 2H2O(g)
  • A. 30cm3
  • B. 60cm3
  • C. 90cm3
  • D. 120cm3
  • E. 180cm3

ANS: D

42. The earthly impurities in iron ore are removed in the blast furnace by the reaction
  • A. CO2 + C →2CO
  • B. Fe2O3 + 3CO →2Fe + 3CO2
  • C. SiO2 + CaO →CaSiO3
  • D. CaCO3 → CaO + CO2
  • E. C +CO2 → CO2

ANS: C

43. Which of the following hydrocarbons is not likely to be present in petrol?
  • A. C14H30
  • B. C10H22
  • C. C9H20
  • D. C7H16
  • E. C5H12

ANS: A

44. The most suitable method to use when separating an insoluble solid from a liquid is
  • A. evaporation
  • B. filtration
  • C. magnetization
  • D. sublimation
  • E. distillation

ANS: B

45. The following are miscible with water except
  • A. ethylethanoate
  • B. methanol
  • C. ethanoic acid
  • D. methanoic acid
  • E. ethanol

ANS: A

46. If 200cm 3 of a gas at s.t.p. has a mass of 0.268g, what is its molar mass? (Molar volume of a gas at s.t.p. = 22.4 dm3)
  • A. 300g
  • B. 200g
  • C. 150g
  • D. 30g
  • E. 15g

ANS: D

47. How many carbon atoms are there in a benzene ring?
  • A. 4
  • B. 5
  • C. 6
  • D. 7
  • E. 8

ANS: C

48. Which of the following gases will bleach moist litmus paper?
  • A. CI2
  • B. CO2
  • C. SO2
  • D. HCI2
  • E. N2 O

ANS: A

49. KOH (aq) + HCI(aq) → KCI(aq) + H2O(L) H = – 54 Kj mol-1. What is the quantity of heat involved in the reaction?2NaOH(aq) + H2SO 4(aq) → Na2SO4(aq) + 2H 2O(l)?

  • A. – 108Kj
  • B. -54 kj
  • C. -27 kj
  • D. +27 kj
  • E. +54 kj

ANS: A

50. When an element can exist in two or more forms in the same physical state, the element is said to exhibit
  • A. isotopy
  • B. isomerism
  • C. allotropy
  • D. hygroscopy
  • E. sublimation

ANS: C

How to Buy

The complete Chemistry WAEC Past Questions Pdf with accurate answers is N2,000.

Delivery Assurance

How are you sure we will deliver the past question to you after payment?

Our services are based on honesty and integrity. That is why we are very popular.

For us (ExamsGuru Team), we have been in business since 2012 and have been delivering honest and trusted services to our valued customers.

Since we started, we have not had any negative comments from our customers, instead, all of them are happy with us.

Our past questions and answers are original and from the source. So, your money is in the right hands and we promise to deliver it once we confirm your payment.

Each year, thousands of students gain admission into their schools of choice with the help of our past questions and answers.

7 Tips to Prepare for Chemistry WAEC Exams

  1. Don’t make reading your hobby: A lot of people put reading as a hobby in their CV, they might be right because they have finished schooling. But “You” are still schooling, so reading should be a top priority and not a hobby. Read far and wide to enhance your level of aptitude
  2. Get Exams Preparation Materials: These involve textbooks, dictionaries, Babcock University Post UTME Past Questions and Answers, mock questions, and others. These materials will enhance your mastery of the scope of the exams you are expecting.
  3. Attend Extramural Classes: Register and attend extramural classes at your location. This class will help you refresh your memory and boost your classroom understanding and discoveries of new knowledge.
  4. Sleep when you feel like: When you are preparing for any exams, sleeping is very important because it helps in the consolidation of memory. Caution: Only sleep when you feel like it and don’t oversleep.
  5. Make sure you are healthy: Sickness can cause excessive feelings of tiredness and fatigue and will not allow you to concentrate on reading. If you are feeling as if you are not well, report to your parent, a nurse, or a doctor. Make sure you are well.
  6. Eat when you feel like it: During the exam preparation period, you are advised not to overeat, and to avoid sleep. You need to eat little and light food whenever you feel like eating. Eat more fruits, drink milk and glucose. This will help you enhance retention.
  7. Reduce your time on social media: Some people live their entire lives on Facebook, Twitter, WhatsApp, Messenger chat. This is so bad and catastrophic if you are preparing for exams. Try and reduce your time spent on social media during this time. Maybe after the exams, you can go back and sleep in it.

If you like these tips, consider sharing them with your friends and relatives. Do you have a question or comments? Put it on the comment form below. We will be pleased to hear from you and help you score as high as possible.myPastQuestion.com.

We wish you good luck!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*